project-1

Prachtig lenteplaatje met een Daikin airco, en een Daikin Altherma aan de muur.

Vanaf 2026 verplicht hybride warmtepomp bij vervanging cv. Wat kost dat, en wat zou jij doen?

1 mei 2023 - Melle Wynia

Het kabinet neem zich voor om vanaf 2026 hybride warmtepomp / cv te verplichten (bericht 1 mei NOS) bij een aantal type woningen. Ook die van ons. De 'belofte' is dat deze in 7 jaar terugverdiend is. Maar of dit echt zo loopt, is maar de vraag. Dit kan eigenlijk alleen als de gasprijs veel hoger wordt.

Interessant. Tijd om te gaan rekenen. Ons huishouden zit – toevallig – ook in de situatie dat de cv-ketel binnenkort vervangen moet worden. Offertes leveren zeer verschillende financiële plaatjes op. Bovendien laten de opties zich lastig vergelijken. Als rekenaar (en software ontwikkelaar) wil ik een poging wagen.

Update: 5 dagen later krijgen we update dat het kabinet zich ook voorneemt de gasprijzen te verhogen (bericht 6 mei NOS). Volgens mijn berekening zou die dan boven de € 2,- moeten komen om het omslagpunt in de buurt te laten komen.

Rekenmodel

Dit model is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Alleen het gas en elektra verbruik o.b.v. cv-ketel, cv-ketel hybride of warmtepomp scenario. Daarin heb ik een paar variabelen toegevoegd, de investering, incl. subsidiebedrag.

Vastrecht, prijsschommelingen, (toekomstige) overheidsmaatregelen, SSW (Sanitair Warm Water, ofwel hoe lang je staat te douchen) zitten er niet in. Dat betekent dus een hoop onzekerheid, maar het geeft wel een indruk.

Aan het rekenmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Zelf rekenmodel aanpassen? Broncode

 

 
mnd
1 jaar
5 jaar
7 jaar

Gas

Variabel
Totaal
116,67
1400,00
7000,00
9800,00

Gas & Elektrisch

Variabel
Totaal
91,76
1101,08
6601,08
5505,41
11005,41
7707,57
13207,57

All electric

Variabel
Totaal
81,08
972,97
8972,97
4864,86
12864,86
6810,81
14810,81
Let op: prijzen zijn excl. vastrecht voor gas- en elektriciteitaansluiting. Kosten verschillen per netbeheerder, op basis van aansluiting en afname.

Vergelijking kosten

Resultaten na berekening

Heb je een kleiner (of zuiniger) huishouden, of bijvoorbeeld een airco (zoals wij), dan lijkt het erop dat het wel eens goedkoper kan zijn om een nieuwe cv te nemen i.p.v. een warmtepomp. In elk geval voor de komende jaren.

Heb je een groot huis(houden) met een hoog verbruik, dan is een renovatie met isolatie, technische ruimte en warmtepomp (all-electric) potentieel veel voordeliger. Zeker als je dit kunt combineren met zonnepanelen i.c.m. salderingsregeling die de komende jaren nog geldt.

Uit deze snelle vergelijking kun je een aantal conclusies trekken. Heb je een groter verbruik, dan ligt het omslagpunt een stuk lager. Als de gasprijs snel hoger wordt, dan wordt het omslagpunt ook snel lager. Het verschil tussen hybride en all-electric is niet heel groot. Vermoedelijk verdien je all-electric dan terug omdat je geen onderhoud meer aan je ketel hebt en geen vastrecht hoeft te betalen voor je gasaansluiting.