Voordelen en nadelen lucht-lucht warmtepomp (airco) voor verwarmen

Sinds april 2021, na de aanleg aanbouw aan onze tussenwoning, hebben we een multi-split airco laten installeren met als doel om de warme zomers te verkoelen en hopelijk kosten te besparen bij de verwarming. We hebben gekozen voor een zogenaamde multi-split lucht-lucht (airco) warmtepomp waarbij we één buitenunit hebben en drie binnenunits: zolder, slaapkamer en woonkamer. Inmiddels zijn we twee zomers en winters verder en durven we wel wat te zeggen over de voor en nadelen.

Op zolder 2,5kw, ‘master’ slaapkamer 2kw en in de woonkamer 3,5kw. De buitenunit staat op de aanbouw en is ‘onderbemeten’ met 5,4kw.

Voordeel: kostenbesparing, hybride setup

Met name in de

Nadeel: werkt alleen bij een lage temperatuur.

Voordeel: minder luchtweg klachten

Vaak hoor je bij ervaringen met airco allerlei dramaverhalen, met verkoudheden en bibberen. Dat snap ik wel, als je net op je werk uitgerekend onder airco blijkt te zitten en je geen controle hebt. Of juist wel en je zet hem veel te koud. En je wordt logischerwijs verkouden: dat is wat gebeurt als je in koude tocht zit.

Voorzichtigheid geboden dus bij airco, maar dat blijkt dus 100% mee te vallen. Het blijkt zelfs heel fijn en heeft mijn verzondheid met name ’s zomers verbeterd. Dit had ik nooit verwacht! Hier ben ik echt heel blij mee.

’s Zomers zijn er vaak periodes verhoogde smogvorming en fijnstofproblemen die in combinatie met hoge temperaturen of luchtvochtigheid behoorlijk intensief. Het lijkt erop dat de luchtzuiverende / ionisatie en koeling een positieve bijdrage levert om de periode door te komen. Zo houd ik veel meer energie voor werk, gezin en belangrijk: beweging buiten de deur.

’s Winters lijkt het de huisstof tegen te gaan en de lucht. De luchtvochtigheid daalt wel, maar dit gebeurde ook bij de ‘ouderwetse’ verwarming. Dit komt omdat niet alle delen van het huis voldoende geïsoleerd zijn en dan condenseert het vocht in de lucht tegen de muren en ramen die koeler zijn (koude bruggen).

Nadeel verwarmen, maar niet warm: heet hoofd, koede voeten

Iets wat een de airco doet, is het verwarmen van de lucht.

In grotere of ruimtes (meer dan 20m2)

Nadeel geurtjes: de airco moet uit tijdens eten koken

Ondanks de filter, ionisatiefunctie van het binnendeel en het periodiek reinigen, kunnen er na verloop van tijd ‘geurtjes’ in het binnendeel van de airco komen. Als je deze dan aanzet, dan ruik je dat de eerste minuten, er zijn twee mogelijkheden:

  1. Schimmelvorming in de airco als je regelmatig van heet naar koud koelt in kort tijdsbestek, waarbij de airco nooit helemaal droog wordt. De condens van eerder wordt dan niet helemaal droog en dat gaat stinken. Dit merk je meestal pas als je de airco aanzet, de eerste minuten. Dat hebben sommige mensen ook met de airco in de auto en lijkt beetje op alsof je de hele tijd langs een veld rijdt waar met gemest is. Iets wat kan helpen hiertegen is door als je hem uit wilt zetten eerst de ventilatiestand te gebruiken. Dat helpt bij ons.
  2. Geurtjes vorming van bijv. eten. Zodra je iets gaat bakken of eten moet je de airco uitzetten totdat je goed gelucht hebt. In de drukte van het gezinsleven vergeet je dit wel eens… en dan is het wat minder.

Heb je een sterke geur in huis van bijv. huisdieren, dan wordt dit effect waarschijnlijk alleen maar sterker met een airco.

Nadeel verwarmen: als het koud is, moet het buitendeel af en toe ontdooien. Geavanceerdere / luxere airco’s zul je dit nauwelijks merken, maar wat je wel kunt merken is het

Nadeel: geluid binnenunit

We hebben relatief stille binnenunit, maar toch maakt het voor mij toch teveel lawaai om bij in slaap te vallen. De buitenunit blijft actief en de airco blijft ook binnen af en toe sissen, je hoort als het ware het koude middel suizen en afhankelijk van de benodigde koelcapaciteit varieert dit. Daarom zetten we meestal de airco uit als we gaan slapen en schakelen we de ventilatiefunctie in. Dan heb je nog de verkoeling.

Tip: om de slaapkamer goed gekoeld te houden, zetten we de airco ruim van tevoren aan zodat niet alleen de lucht 20C wordt, maar ook de spullen in de kamer.

Nadeel multi-split: extra storingen

Dit vergeten we nog wel eens

In hindsight zou ik meerdere

Nadeel multi-split: verkeerde locatie

Als je beneden de airco aan hebt staan, dan hoor je geluid resoneren (via de leidingen) in andere ruimtes. Bijv. als we de airco aan hebben staan in de woonkamer, dan hoor ik in het kantoor ook het geluid wat . Verder

Warmte stijgt omhoog. Grotere ruimte lastig te verwarmen, wel uitstekende bijverwarming om snel de luchttemperatuur

Conclusie

  • Zeer economisch en snel kleinere ruimtes verwarmen. Volledige verwarming. Zeer geschikt dus als verwarming op kantoor.
  • Snelle economische bijverwarming in grotere ruimtes is het zeer geschikt als (snelle) bijwarming in combinatie met vloerverwarming. Hoe tochtiger het huis is, hoe minder het verwarmd.
  • Rustiger ademen: de lucht te zuiveren m.b.v ionisatie, wat o.a. pollen en huisstofmui doodt

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *